Плевенският художник Страхил Найденов представи България на Биeнале в Токио

Плевенският художник Страхил Найденов представи България на Биeналето Art Olympia 2017, което се проведе от 17 до 25 юни в Токио, Япония, информира за Plevendnes.com творецът. За участие в него кандидатстваха с по 3 работи 1 717 автори от 81 държави, а авторитетно международно жури с председател Хироши Сенчо оцени произведенията. След сериозна селекция до финалната експозиция на Международния конкурс за съвременно изкуство са допуснати 100 автора с по една творба, между които е и Страхил Найденов.

Той впечатлява с журито с мозайката си „Две страни”, изобразяваща женски силует, разделен на тъмна и светла част. Творбата е представяна и пред плевенска публика, а преди ден се завърна отново при автора си след участието в авторитетното арт събитие в Токио. Плевенският художник получи Сертификат за победител в първия кръг на конкурса, след който са излъчени финалистите.

Страхил Найденов е член на Съюза на българските художници, както и на Плевенско дружество. Голямата му любов са мозайките, за създаването на които използва основно естествени материали – различни камъни, пясъчници, варовици и др. В някои работи е експериментирал с планински кристал, керамични материали и стъкло. Миниатюрните елементи за всяка творба изработва сам, което е времеемко занимание, но пък резултатът от него го удовлетворява. „Мозайката е доста пластично изкуство. Интересни са ми също така триизмерните и скулптурните мозайки”, сподели Найденов, за когото в последно време камъкът е достатъчен като изразно средство. Във фокуса на настоящите му търсения е използването на цялостни детайли от камък в творбите му, които допълва с мозаечни елементи. Няма постоянни творчески теми, които да го водят по пътя му, но като повечето художници не спира да изобразява женското тяло.

Страхил Найденов участва във всички експозиции на Плевенското дружеството на художниците. Има и две самостоятелни изложби до момента – през 2016 г. и 2017 г. в Плевен. Негови работи участват често в експозиции и конкурси в чужбина. Мозайката му „Игрите на вятъра” е дарение за Университета по изкуствата в Орегон, където преди това участва в Конкурс за съвременна мозайка.

 

Източник: Плевен Днес

Story Харесай

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Подобни проекти

Запитване за

Запитване за

Enquiry for